Elever på utbildningen för bageri på Kanalskolan.
Några av de sista eleverna att gå på bageriutbildningen på Kanalskolan. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Töreboda hoppas rädda gymnasiets bagerilinje

Rektorn "vi kan inte driva en utbildning med fem-sex elever"
1:59 min

Trots Töreboda kommuns beslut att lägga ner gymnasieskolans bageriutbildning har skolan inte gett upp. Istället vill man börja samarbeta med Skövde för att få tillräckligt många elever till utbildningen.

– Vi har en idé som vi ska ta upp med Kavelbro och Skövde kommun att eleverna kommer hit upp två till tre dagar i veckan för att få sin bageriutbildning, säger Erland Gustafsson, rektor Kanalskolan.

Bakom Kanalskolans bakbord står fyra elever från årskurs 2. Det är första gången de ska göra ett egendesignat pepparkakshus. Men de är bland de sista gymnasieeleverna att lära sig det på Kanalskolan eftersom Töreboda kommun bestämt att lägga ner utbildningen.

Anledningen är att för få söker utbildningen. Men intresset finns menar läraren Helen Bergman, som berättar om helgens öppna hus för vuxenutbildningen.

– Vi hade fem gymnasieelever som var intresserade av att gå bageri.
– De blev väldigt besvikna att bageri inte ska gå här, så det är därför vi vill ha samarbete.

Och genom att samarbeta med Kavelbro i Skövde hoppas Kanalskolan kunna få fler elever eftersom de då kan locka med allt storstaden erbjuder. Men att flytta hela utbildningen till Skövde är inget alternativ eftersom skolan gjort stora investeringar.

– De senaste är en riktig stenugn som vi plockat hem från Italien, och det är en jätteinvestering att köpa den utrustning som finns på plats, säger rektorn Erland Gustafsson.

En tanke med det fria skolvalet är att konkurrensen ska göra att utbildningar utan sökande ska läggas ner. Sätter ni inte det ur spel när ni samarbetar med andra skolor?

– Vi kan inte driva en utbildning med fem-sex elever. Men kopplar man det till Skövde funkar det ekonomiskt för de har en mycket större volym.

Rättelse: i en tidigare version uppgavs att det inte finns någon gymnasial bageriutbildning i Skaraborg när Kanalskolan lägger ner sin, men det är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".