cykellopp
Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Stort intresse för att cykla på Skaraborgs tre berg

Kristian Wejshag: Det gensvaret vi fått kunde jag inte drömma om
12 min

Ett proffsteam med Skara som bas och en ny cykeltävling som är en succé redan tio månader innan den genomförs - Kristian Wejshag har fullt upp.

- Jag fick iden för ett år sedan när jag bekantade mig mer med cykelsporten. Jag tyckte det fanns utrymme i Sverige för göra sånt här lag. Det fanns bara ett i fjol, som inte funkade. Nästa år är det bara vi, säger Kristian Wejshag.

Team Tre berg Bianchi är lagets namn. Tio lovande svenska cyklister ingår i satsningen som kommer kosta omkring tre miljoner kronor i år men som snart kommer bli ett åttamiljonersprojekt om planen hålls.

Till proffsteamet knyter Kristian Wejshag också en ny tävling. Tre Berg blir både ett motionslopp och en tävling för elitcyklister.

- Jag såg boomen som alla andra, och ville hitta ett race och en utmaning i vår region. Runt en sjö har redan gjorts, så det måste vara något nytt och då kom jag tänka på bergstopparna, de tre bergen, berättar Kristian Wejshag.

De tre bergen är Mösseberg, Billingen och Kinnekulle - ett lopp över 18 mil. Kristian Wejshag har tagit hjälp av olympiske mästaren från 1976 i Monteral, Bernt Johansson, för att hitta den ultimata utmaningen. 

- Vi vill bli komplement till största loppen i Sverige, men ha ett annorlunda upplägg.  Vi kör med gemensam start, säger Kristian Wejshag.

Första tävlingen avgörs 6 september 2015. Tävlingen och proffsteamet presenterades på Sweden Bike Expo (Kistamässan) i fredags, och responsen har överträffat alla förväntningar.

- Målet i helgen var att nå upp i 200 platser, men det som hänt är helt sjukt... vi närmar oss 1 000 anmälningar, säger Kristian Wejshag. 

Första året är antalet cyklister maximerat till 2 000 för att arrangören ska växa in i arrangemanget. Sedan dubbleras det i två omgångar och kommer vara öppet för 8 000 cyklister år 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".