Många män rädda för att prata om prostatacancer

Prostatacancerförbundet: Det är många män som inte vill prata om prostatacancer
0:52 min

Nu i november sätts sjukdomen prostatacancer i fokus med olika satsningar. Sjukdomen slår till mot runt 9000 svenska män om året, visar siffror från Socialstyrelsen. Av dem avlider nästan en tredjedel. 

Christer Petersson, ordförande för Prostatacancerförbundet i Västra Götaland, fick beskedet att han hade prostatacancer. 

– Ett cancerbesked är något av det värsta man kan få, jag förknippade det med döden. Det var många frågor som snurrade runt i huvudet.

Christer Pettersson var 52 år när han drabbades.

– Jag var ganska ung förhållandevis till de som drabbas av prostatacancer. Jag opererades och man lyckades få bort all cancer. Det var efter det jag kände att jag ville hjälpa andra i samma situation.

I Christer Petterssons förening ProLiv Väst har de en kontakttelefon där vem som helst kan ringa om man har frågor om prostatacancer.

– Det är många män som inte vill prata med familjen om cancer som sitter i de nedre regionerna, då kan de prata med oss. Vi är ju inga doktorer men vi kan ge stöd och bidra med synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".