Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya pensionsregler ska tvinga avsatta politiker att söka jobb

Catrin Hulmarker (M) "det är inte meningen att man ska sitta på sofflocket"
1:36 min

Alla kommuner i Skaraborg har eller kommer anpassa sig till de nya regler för politikers pension som Sveriges kommuner och landsting föreslår. Det visar en enkät P4 Skaraborg skickat till kommunerna. 

Förändringen innebär bland annat en gräns för hur länge politiker kan få pension och det är en modern förändring.

– De är lite mer anpassade till nutid och det är såklart inte meningen att man ska kunna sitta på sofflocket och inte göra någonting när man arbetat som heltidsarvoderad politiker, säger Catrin Hulmarker (M), kommunstyrelsens ordförande i Hjo.

Tidigare gjorde reglerna att rutinerade politiker som gick i pension kunde sitta på sofflocket och få pengar från kommunen utan att man behövde söka jobb. I vissa fall rörde det sig om 10 000-tals kronor varje månad som skattebetalarna fick stå för.

Lite väl generöst tyckte Sveriges kommuner och landsting (SKL) som därför kom med ett förslag där pensionen bland annat ska betalas i max 3 år och att man måste söka jobb under tiden. Alla kommuner i Skaraborg har eller kommer införa de nya reglerna, men i vissa fall med förändringar.

I till exempel Hjo kommun gör man det enklare att få pension än vad SKL föreslår. Det ska räcka med att man är politiker på 30 procent, istället för 40 som SKL ville. Men det är för att anpassa sig till den lilla kommunens verklighet.

– Våra utskottsordförande har 30 procent i fast arvodering och om detta skulle finnas med i vår struktur måste det gå i takt med den struktur vi satt upp, , säger Catrin Hulmarker.

Trots att Hjo lättar på reglerna som SKL föreslår gör de nya reglerna det omöjligt för avsatta politiker att leva gott fram till ålderspensionen - utan motkrav. Men den praktiska betydelsen blir liten, säger Catrin Hulmarker.

– Vi har en politiker i vår organisation som är heltidsarvoderad och det är kommunstyrelsens ordförande. Och vi har inte bytt det så väldigt ofta, så detta är ingen stor fråga alls i vår kommun, säger Catrin Hulmarker (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".