Bebisen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto Hasse Holmberg / TT
Bebisen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto Hasse Holmberg / TT

Pappa använde skakvåld på bebis

En pappa i Skaraborg döms till dagsböter för vållande till kroppsskada efter att ha skakat sin knappt tre månader gamla dotter, och han ska även betala skadestånd om 5 000 kronor.

Det var i maj förra året som händelsen som ligger till grund för domen inträffade. Pappan i 30-årsåldern var ensam hemma med dottern och har berättat om hur han tappade henne i golvet från soffan som han satt i.

Pappan uppger också att han var både rädd och arg och ledsen och att han därför skakade barnet när han tog upp henne. Det blev tydligt att barnet inte mådde bra, hon skrek mycket och när mamman kom hem och försökte trösta var barnet otröstligt och okontaktbart. Senare visade det sig att barnet fått en livshotande hjärnblödning.

Nyligen kom en uppmärksammad dom från högsta domstolen om att skakvåld måste vara mycket väl bevisat för att det ska kunna ligga till grund för en fällande dom men Skaraborgs tingsrätt slår ändå fast att fallet från soffan och skakvåldet är den entydiga orsaken till barnets hjärnblödning.

Men pappan döms inte som åklagaren yrkat för grovt vållande till kroppsskada utan tingsrätten tycker att enbart vållande är tillräckligt. Pappan var också åtalad för bedrägeri men det brottet frikänns han ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".