Hästolyckan i Vara
1 av 2
Sofia och Malin med hästen Gandalf som överlevde olyckan i skogen i natt. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio
Hästolyckan i Vara
2 av 2
Malin tillsammans med sin häst Gandalf som inte visar några tecken på att känna av den dramatiska natten i kärret. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Sofia berättar om nattens riddrama

Sofia: Jag slog sönder rutorna, hoppade in och ringde 112.
11 min

 Sofia Johansson och hennes kompis klarade sig oskadda ur riddramat som ägde rum sent igår kväll vid Bjurdamm utanför Vedum. Sofias häst gick ner sig i ett kärr och fick avlivas på plats. Själv fick hon gå i mörkret och krossa fönstret i ett ödehus för att kunna larma polisen.

Skogen i närheten av stallet är välkänd mark för tjejerna som ofta rider ut där. Igår tog de hästarna Gandalf och Alsac och begav sig ut vid 17.30-tiden, men trots att de var utrustade med pannlampor och hade ridit där förut så tappade de bort sig. Plötsligt befann de sig mitt i sumpmarken. 

– Marken såg fin ut, det såg ut som gräs men helt plötsligt sjönk vi igenom. När hästarna sjönk så hoppade vi av och försökte hitta bättre mark men det var sumpmark överallt och till och med vi sjönk ner till höften. Det fanns ingen mark vi kunde ställa hästarna på, berättar Sofia.

Tjejerna hade mobiltelefoner med sig men när de skulle ringa efter hjälp laddade batterierna ur, troligen på grund av kylan. De bestämde då att kompisen skulle stanna kvar och vänta medan Sofia började gå till fots för att kalla på hjälp.

– Skogen ser likadan ut där, jag gick och gick men det kändes som jag inte kom någonstans. Så småningom såg jag ett ljus så jag gick efter det och lyssnade efter bilar. Tillslut fick jag syn på en hönsfarm och det var därifrån jag kunde ringa. 

När hon kom fram var huset tomt.

– Det kändes som en film, huset var helt öde och jag fick slå sönder ett fönster för att ta mig in och ringa 112.

Tiden gick och kompisen som fanns kvar i skogen med hästarna fast i kärret blev nedkyld och utmattad och somnade tillslut sittandes på en av sadlarna samtidigt som hon höll tag i hästarnas grimmor. 

- När jag gick skrek vi till varandra och mätte hur länge vi kunde höra varandra. Jag sa till henne att stanna där och lysa med lampan. Skrik när du hör något, annars kommer vi inte hitta dig.

För att lättare hitta tillbaks till olycksplatsen med hästarna så placerade Sofia ut spår när hon letade efter hjälp.

- Jag lämnade min reflexväst, handskar och termobyxor efter vägen. Jag hade panik, jag visste inte var jag var någonstans och ville komma fram så fort som möjligt.

Vid stallet upprättade polisen en plats där sökpådraget leddes, räddningstjänst och flera poliser med hundar kallades in. En helikopter begärdes men på grund av vädret kunde den inte gå upp och söka. Först vid 22.30 hittades tjejen och hästarna ute i skogen. Hon hade då somnat vid sidan av hästarna och fick föras i ambulans till sjukhus kraftigt nedkyld. Utöver det klarade sig båda tjejerna oskadda men Sofias häst Alsac fick avlivas på platsen. 

– Han är ju såpass stor så man kan inte dra upp honom av egen vilja, han måste vilja själv. Det värsta var att jag inte kunde göra något när jag såg att hästen mådde dåligt. Att han inte orkade mer, säger Sofia.

Hästen Gandalf, en sju-årig nordsvensk valack, lyckades ta sig upp ur terrängen och kunde ledas ut ur skogen. Där väntade en lättad hästägare, Malin Hermansson.

- När jag kom till stallet sent i går kväll stod två polisbilar här. De berättade att både tjejerna och hästarna var försvunna, säger Malin Hermansson.

För henne var det blandade känslor i natt; lättnad när hon fick höra att hennes sjuårige nordsvenske valack klarat sig oskadd upp ur kärret men också sorg för att det slutade illa för kompisens häst.

– Jag gav honom massor av hö och han började äta direkt. Idag verkar han må bra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".