Amita Camara och hennes klasskompisar
1 av 2
Amita Camara och hennes klasskompisar skolkar aldrig. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
Magnus Thilén
2 av 2
Magnus Thilén är gymnasiechef i Lidköping. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Skolk-sms har gett resultat

Gymnasiechefen: Vi når de som okynnesskolkar
1:33 min

Ett sms direkt till föräldrarna när eleven inte dyker upp till lektionen. Det har införts på många skolor sedan skollagen ändrades 2011 - och metoden visar sig fungera.

- Det är bra att föräldrarna får sms när man skolkar. Man skärper nog till sig, går hellre på lektionen än ta tjafset med sina föräldrar, säger Amita Camara, som pluggar ekonomi på De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

Sedan 2011 är det lag på att föräldrarna ska få information redan samma dag om ens barn inte dykt upp till skolan eller en viss lektion.

Många skolor, däribland De la Gardiegymnasiet i Lidköping, har därför infört en sms-tjänst där sådan information går ut. Detta i kombination med att CSN samtidigt skärpt sina krav för studiebidraget har gett effekt. För skolket – eller den ogiltiga frånvaron – har minskat de senaste åren.

Något som gymnasiechefen Magnus Thilén är nöjd med.

- Sedan finns det ju en grupp elever där detta inte hjälper. Men jag tror att de elever som skulle okynnesskolka så tror jag att de påverkas av detta.

Men de som skolkar mycket, de når ni inte?

- Nej, det kan ju finnas andra bekymmer som är större än såhär. Då måste man ha det personligt med elevhälsan till exempel, säger Magnus Thilén.

Bänkarna och sofforna i korridorerna på De la gardiegymnasiet är fyllda av lunchrastande elever.  I cafeterian sitter Jesper Svärd Karlsson. Han är osäker på om det där sms:et till föräldrarna verkligen spelar roll.

- Det vet jag inte, det är väl mer att studiebidraget försvinner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".