Isak Wiig vill ha guld

"Värsta konkurrenten är Norge"
6:53 min

Svenska kocklandslaget förbereder sig som bäst för VM i Luxemburg och i laget ingår skaraborgaren Isak Wiig. Efter många träningstimmar där mycket handlar om precision är det guld som gäller.

Isak är uppvuxen i Väring och tidigare elev på Kavelbrogymnasiet. Sedan förra året ingår han i svenska kocklandslaget, en dröm som blivit verklighet.

- Detta är tävling på en helt annan nivå än vad jag tävlat på tidigare, säger Isak.

Elva kockar ingår i landslaget och för Isaks del handlar det om att ansvara för showfatet som är som ett bufféfat på kalla bordet plus tapas. Det handlar inte om att äta maten utan mera att ställa ut. Det ska se se gott och inbjudande ut.

Tävlingsmomentet är  uppdelat i kalla bordet, som Isak ansvarar för, och det varma köket som är en trerätters som ska tillagas på sex timmar och serveras till 110 personer. Bland dessa 110 personer finns en jury på sex personer som ska göra bedömningar.

På söndag är det starttid för Sverige, då handlar det om kalla bordet och på tisdag tävlar de i varma köket. Resultat och prisutdelning kommer torsdag den 27 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".