Toalett. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT
1 av 2
Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT
Fd Poliskommissarie Tommy Hoff berättade om hur vi kan lösa problem med personer som inte sköter sig på toa. Arkivfoto: Julia Peric/P4 Skaraborg Sverige Radio
2 av 2
Fd Poliskommissarie Tommy Hoff om att spåra personer som inte sköter sig på toa. Arkivfoto: Julia Peric/P4 Skaraborg Sverige Radio.

Tips: Så hittar du toaboven

Tommy Hoff: Förhör ska hållas
4:30 min

I dag är det internationella toalettdagen och vi fick hjälp av polisen hur man kan spåra dem som inte sköter sig på toa. Det vill säga de som inte gör rent efter sig när de har gjort nummer två i toastolen.

På många arbetsplatser så härjar det en bajs-man eller kvinna. Det är någon eller några som gör nummer två på toaletterna och lämnar synliga spår efter sig. Det här retar upp kollegor och alla undrar vem är det som inte gör rent efter sig på toaletten.

– Det här är inget vanligt skitärende utan kräver lite eftertanke. Vi är ju i den lyckliga omständigheten att den här personen har lämnat spår efter sig. De spåren har innehåller DNA som är unika för den individen, säger Tommy Hoff som arbetat som polis i 42 år men som nu är pensionär.

Initialt kan man hålla förhör med de anställda eller misstänkta på arbetsplatsen, för det har man rätt att göra enligt rättegångsbalken. Sen kan man se om det leder någonvart i utredningen. Det gör att man kanske kan begränsa de misstänkte.

– Det kan komma fram uppgifter som att det är någon som alltid äter kålpudding till lunch till exempel, säger Tommy Hoff.

När man hittat misstänkta personer så tar man DNA från deras kaffemugg till exempel och jämför med spåren i toastolen.

Tillslut hittas toaboven och nu är det dags att utdela ett straff för personen.

– Jag tycker att personen ständigt under sex månader ska plocka i och ur diskmaskinen, säger Tommy Hoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".