Magdalena Svedlund
1 av 2
Magdalena Svedlund, projektledare för Mångfaldsforum. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
Kicki Borhammar
2 av 2
Kicki Borhammar. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Vill bryta normer - för jämställdhet

"I slutändan tjänar man mer pengar om man är jämställd"
1:24 min

Män jobbar med män och kvinnor med kvinnor. Nu måste vi ändra de normer som finns i samhället för att skapa bättre arbetsplatser. Det var temat på Mångfaldsforum i Skövde idag.

- Det det handlar om är att att skapa organisationer där alla kan använda sina resurser. Idag ser vi att organisationer har hinder mot det, eftersom man har en norm som föreskriver hur vi ska vara och hur vi ska fungera. Och den normen är ofta väldigt begränsande och den gäller det att luckra upp, säger Kicki Borhammar, verksamhetschef på EDCS som jobbar för mångfald och jämställdhet i Skaraborg.

Men att luckra upp normen låter nog lättare än vad det är. För det mesta vi gör, gör vi utifrån just en norm. Hur vi klär oss, hur vi skämtar, och framför allt var vi jobbar.

Kicki Borhammar säger att arbetsplatserna här, precis som i resten av Sverige, är väldigt segregerade. Män jobbar med män, kvinnor med kvinnor och den etniska bakgrunden är ofta svensk.

Mångfaldsforum, som anordnades för femte året i rad, vill ge chansen att utbilda och sprida kunskap till chefer och ledningsgrupper om varför och hur man ska jobba med just mångfald.

Och det finns många styrkor med att tänka utanför den där bekanta boxen, säger Magdalena Svedlund, som jobbar med industriutveckling i Tibro och var projektledare för forumet.

- Man måste förstå att det är väldigt viktigt för sitt företag, inte bara för att man ska jobba med det utan att det är viktigt att det i slutändan är så att man tjänar mer pengar, att man får en trevligare arbetsplats och att det blir lättare att anställa personal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".