Fälld för sexbrott mot 13-årig flicka

En Törebodabo i 20-årsåldern dömdes igår för övergrepp på en 13-årig flicka. Mannen ska nu betala 20 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det var tidigare i höstas som mannen ska ha träffat flickan på den årliga skördefesten i Hajstorp, utanför Töreboda. Senare ledde det till att de två hade sexuellt umgänge i mannens lägenhet.

Åklagaren ville ha honom fälld för våldtäkt mot barn, bland annat med motiveringen att han ska ha tvingat sig på flickan med våld och hot. Tingsrätten gör däremot en annan bedömning och skriver "det finns tvärtom mycket som tyder på att samlaget varit frivilligt".

Dessutom konstaterar rätten att mannen har en lättare utvecklingsstörning och att hans "mognad inte motsvarar hans nominella ålder", även om han varit fullt medveteten om flickans ålder.

Resultatet blir att han fälls för det mildare brottet, sexuellt utnyttjande av barn.

Straffet blir skyddstillsyn och han ska dessutom betala 20 000 kronor i skadestånd till flickan, samt genomgå kriminalvårdens särskilda behandlingsprogram ROS (relation och samlevnad).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".