Sandra Säljö är IFO-chef i Töreboda. Foto: Tomas Ek / Sveriges radio
Sandra Säljö är IFO-chef i Töreboda. Foto: Tomas Ek /Sveriges radio

Töreboda lärde läxan och anställde fler handläggare

"Jag ser hur mycket de har att göra"
1:44 min

På bara ett år har Törebodas socialförvaltning fördubblat antalet handläggare som arbetar med barn och ungdomsärenden. En rejäl ökning av anmälningar om barn som far illa är en viktig orsak.

Sandra Säljö är chef för individ och familjeomsorgen:

– Man måste kunna göra ett bra och rättssäkert jobb så att vi kan sätta in det stöd som behövs.

Kaliber i P1 granskar nu situationen på landets socialtjänster. Många kommuner berättar om underbemanning och personalen beskriver det som att man inte alls räcker till.

Töreboda är i det sammanhanget det goda exemplet.

På ett års tid har antalet barn och ungdomshandläggare inom socialtjänsten ökat från fyra till åtta. Orsak: antalet anmälningar och utredningar om att barn far illa har ökat rejält. På två år handlar det om en fyrdubbling av utredningarna , från 30 ärenden 2011 till över 130 i år. Sandra Säljö menar att det fanns inget alternativ till att nyanställa.

– Jag ser ju hur mycket handläggarna har att göra. Inom två veckor ska vi enligt lagen göra en förhandsbedömning om det här är ett barn vi behöver hjälpa och skydda.

Men satsningen är också ett resultat av självrannsakan: Töreboda hamnade i mediers strålkastarljus för ett par år sedan; det handlade om två flickor som inte fick stöd trots misstankar om att de for illa. Socialtjänstens agerande fick kritik från Inspektionen för vård och omsorg.  Med facit i hand tror Sandra Säljö att det blev en nyttig väckarklocka:

– Det har ju påverkat alla från handläggare till politiker, att vi behövde göra något åt situationen på kontoret. Vi fick kritik från myndigheterna, och på sätt och vis var det kanske bra att bristerna synliggjordes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".