konsultavtal och next skövdes symbol
Avtalen mellan Next Skövde och Claes Bjerkne har direktupphandlats trots att det sammanlagda värdet uppgår till drygt 800 000 kronor. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Next Skövde handlar konsulttjänster i strid med lagen

Det kommunala turistbolaget Next Skövde har direktupphandlat konsulttjänster av styrelseordföranden Claes Bjerkne till ett betydligt större värde än vad som är tillåtet. 

Claes Bjerkne kom in som styrelseordförande i turistbolaget Next Skövde i maj förra året, men han kom inte bara in som ordförande utan också som konsult och skulle enligt avtalet jobba åtta timmar i veckan.

Och det är när det gäller upphandlingen av den här konsulttjänsten som Next Skövdes agerande inte följer lagen om offentlig upphandling. Avtalet skrevs nämligen först för ett halvår och då hamnade kostnaden under gränsen för när ett uppdrag är värt så mycket pengar att fler måste få vara med och lämna in anbud. Men sedan har samma avtal successivt förlängts och när Claes Bjerkne slutar vid årsskiftet kommer hans konsulttjänster att ha kostat kommunen över 800 000 kronor - långt över direktupphandlingsgränsen.

Trots det anser Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M) som skrivit under avtalet att agerandet var rätt.

– Om man ska ha fokus på kronorna så hade det blivit mycket dyrare för Skövdeborna om vi inte hade vågat tänka utanför normala banor, säger hon.

– Kombinationen vi gjort med Claes Bjerkne som arbetande ordförande har varit bra för Skövde.

Men att bryta mot lagen, kan det verkligen vara bra?

– Vi bröt inte mot lagen. Vi gjorde ett första avtal som vi sedan valde att förlänga. Och det kan jag stå bakom vilken dag som helst. Det var väldigt bra att vi gjorde det.

Men redan i första avtalet skrev kommunen in en möjlighet till förlängning och det har betydelse, enligt Angelo Skog på Konkurrensverket.

– Det står ju tydligt i lagstiftningen att kontraktsvärdet ska beräknas inklusive eventuella förlängningar och optioner. Det innebär att allt det här ska räknas ihop till ett enda kontrakt, säger Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".