Mjölkbonden Anders Andersson.
Mjölkbonden Anders Andersson är rädd att den planerade prissänkning på mjölk kommer att slå ut hans mjölkproduktion. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Mjölkbonden Anders: Vi kan inte överleva längre

Arla: Den öppna marknaden styr priset
1:39 min

Mejeriföretaget Arla vill sänka priset på mjölk, något som förargat mjölkbönder i hela landet. Idag träffas de i Skövde för att diskutera saken.

En konsekvens av Arlas planerade prissänkning är att bönderna får mindre betalt per liter mjölk.

En av de mjölkbönder som deltar i Skövde är Anders Andersson från Hedekas. Han är rädd att hans mjölkproduktion kommer att slås ut om priset på mjölk sänks.

– Vi kanske får under tre kronor litern nu i december. Vi kan inte överleva längre, säger han.

Det pratas om att mjölkbönderna i Sverige vill starta ett eget kooperativ. Hur mycket sanning ligger det i det?

– Diskussionerna finns hela tiden. Det finns dem som har provat att starta men det är ingen lätt uppgift att ta tillvara den möjligheten. Vi har ju Arla och Arla är ju varje mjölkleverantörs företag men vi har ju lämnat bort rösten till styrelsen.

Hur tycker du att de sköter sitt jobb?

– Gemene mjölkbonde ute på gården, han tycker ju överlag att de inte gör tillräckligt arbete för oss, säger Anders Andersson.

Heléne Gunnarsson, mjölkbonde och ordförande för Arlas nationella råd, säger att hon förstår de oroliga mjölkbönderna, men att den öppna marknaden styr priserna – det finns helt enkelt för mycket mjölk i Europa. 

– Vi är väldigt konkurrensutsatta.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".