Toalettstol. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Flera skolor försöker jobba med miljön runt toaletterna. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Många barn går inte på toa i skolan

Skolsköterska: Man kan få funktionsstörningar i urinblåsa och tarm
4:47 min

Ryck i handtaget, slag mot dörren och allmänt stök. Så här ser det ut för många skolelever som ska gå på toa. Något som kan göra ont både mentalt och fysiskt.

Så här har det sett i flera generationer tillbaka i tiden. Problematiken som ett toalettbesök i skolan kan leda till är helt klart något som inte förändrats.

– Många säger att det är jobbigt när det står andra elever utanför dörren och tjoar och tjimmar. De bankar på dörren och låser till och med upp ibland. Det påpekas på dofter efter besöket eller längden av besöket, säger Anna Herngren som är skolsköterska på Rydskolan i Skövde.

Hon har tydligt märkt av hur det är i skolans korridorer eftersom hon har samtal med eleverna om hur de mår. Att inte gå på toaletten i skolan kan leda till medicinska problem berättar hon.

– Man kan få funktionsstörningar i urinblåsa och tarm. Som förstoppningar tex, säger Anna Herngren.

Men flera skolor i Skaraborg jobbar med detta och försök att få en bättre miljö runt toaletterna har arbetats fram. Vissa skolor har radio på inne på toaletten, de har placerats mer avskilt och även fått lås som inte går att lirka upp från utsidan.

– Det är viktigt att ha en dialog med eleverna där man pratar om att respektera varandra, avslutar Anna Herngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".