Katarina Jonsson. Foto: Marie Schnell/ Sveriges Radio
Katarina Jonsson. Foto: Marie Schnell/ Sveriges Radio

Kommunalråd kommenterar turbulensen i Next Skövde

Katarina Jonsson: Man kan alltid vara efterklok men vi hade goda intentioner
7:22 min

Upphandlade tjänster i strid med lagen och tjänster köpta av ordförandens son. Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson kommenterar nu den senaste tidens avslöjanden.

P4 Skaraborg har i veckan avslöjat att det kommunala turistbolaget Next Skövde har direktupphandlat konsulttjänster till ett betydligt större värde än vad som är tillåtet av styrelseordföranden Claes Bjerkne.

Det har också visat sig att bolaget köper tjänster från ordförandens sons bolag- där Claes Bjerkne själv är delägare och har aktier.

Nu kommenteras händelserna av Katarina Jonsson (M), kommunalråd och styrelseledamot i Next Skövde.

- Så tolkade vi möjligheten att vi kunde göra, så det var inget medvetet val att gå utanför någon lagstiftning, utan det var våran tolkning som vi kände var den rätta, sa Katarina i P4 Direkt under eftermiddagen.

Katarina Jonsson utvecklade resonemanget:

- Det var rätt när vi gick in i det i den situation som Next var. Vi såg då att vi var tvungna att göra extraordinära insatser genom att kombinera ordförandeskapet med en konsulttjänst för att stärka de som skulle verka i bolaget och så för att ge den kompetens som bolaget just där och då behövde. Konstruktionen var att teckna ett avtal på sex månader. Tanken var att det att det skulle räcka.

- Man kan alltid fundera i efterhand, skulle man gjort någonting som kanske senare skulle falla bättre ut. Men kontentan var att göra ett avtal  för att lösa situationen på sex månader. När sex månader var slut såg vi att vd:n behövde coachning, ledning, styrning som var syftet med Claes roll som konsult. I och med det var det Claes Bjerkne som behövdes, så gjorde vi en förlängning.

Katarina Jonsson fick också en direkt fråga rörande vetskapen om Claes Bjerknes ägarintressen i det bolag där hans son är styrelseordförande och som fått uppdrag av Next Skövde. 

- Nej, det visste jag inte om när han tillträdde.

När fick du veta det?

- Jag har fått reda på under hand att han har ägarintressen, men det är inget som hade haft  betydelse när vi anlitade honom på konsultuppdraget.

- Vi valde Claes Bjerkne till uppdraget tack vare den stora, breda kompetens han hade, det hade vi inte i bolaget. Att han hade ägarandelar i olika bolag visste vi, men det var inte något vi forskade i. Det var liksom inte relevant och för hans ordförandeuppdrag är det fortfarande inte relevant.

Att Next Skövde återigen diskuteras i media är inte bra för bolagets rykte. Det medgav Katarina Jonsson. 

- Absolut att det påverkat negativt med den mediala uppmärksamhet. Men jag vill vända på det. Sedan utgångsläget när Claes började har Next gjort en resa. Det finns otaliga saker som lyfts och gjorts rent verksamhetsmässigt och det har varit vårt fokus...

Sedan påpekade hon återigen att det man kan vara efterklok:

- Skulle vi gjort det annat sätt? Ja, kanske skulle vi göra det i dag...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".