Kor på bete. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Leverantörsförening - räddningen för Sveriges mjölkbönder?

Mjölkbonde: "Jag är tveksam till det"
1:20 min

Mejeriföretagen pressar priserna, kraven ökar och mjölkbönderna går på knäna. Nu vill en del av Sveriges mjölkbönder starta en leverantörsförening för att rädda produktionen, men alla håller inte med.

Mötet på Billingen i Skövde lockade hundratals mjölkbönder från olika delar av Sverige. Och det var en skara uppgivna bönder som samlats. Det går nämligen dåligt för mjölkproducenterna idag. Arla, en av de stora mejerijättarna i landet, vill nu ytterligare sänka priserna på mjölken, något som många mjölkbönder inte klarar av.

- Vi lever på en världsmarknad, där vi har ett mycket högt kostnadsläge i Sverige, och då är det så att det landet som har den billigaste produktionskostnaden klarar sig längst, medan vi klarar oss sämst, säger Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder.

Därför vill han och ett gäng andra att bönderna ska starta en egen leverantörsförening.

- I och med att mejeriindustrin säger att de inte kan höja priserna måste vi skapa ett tryck mot mejeriföreningar och förklarar för konsumenter och butikskedjor att "det här priset måste vi ha för att klara oss", vilket är en krona mer än vi får idag, säger Stefan Gård. 

En av de bönder som det är tufft för är Anders Levahn. Han driver tillsammans med sin fru en mjölkgård med 300 kor i Hova. Han är däremot tveksam till den här eventuella leverantörsföreningen.

- Som jag ser det nu är jag tveksam, men det kan vara rätt väg att gå. Om man tittar på England så går man åt rakt motsatt håll, och så ska vi börja tvärtom här i Sverige... det är jag tveksam till, säger han.

En av anledningarna till att en leverantörsförening skulle kunna vara rätt väg att gå, enligt Stefan Gård, är att man då kunde trycka på de svenska mervärdena. Ha en tydlig leverantör, och få konsumenterna att vilja betala mer för sin mjölk. Men inte heller det tror Anders Levahn på.

- Jag tror man istället måste minska byråkratin. Då kan vi få ner kostnaderna och leverera mjölk till ett världsmarknadspris, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".