Kommunhuset Mariestad Foto: P4 Skaraborg
Kommunhuset Mariestad Foto: P4 Skaraborg

Brister i Mariestads kommun efter felaktigt utbetalt politikerarvode

Mariestads kommun får kritik för utbetalning till (S) politiker
1:42 min

Utredningen kring socialdemokraten Sture Petterssons politiska arvoden i Mariestad är i princip klar. Men trots att P4 Skaraborg tagit del av handlingarna så vill kommunen inte kommentera, de hänvisar till att rapporten är ett arbetsmaterial och inte har diarieförts.

Eftersom det fanns oklarheter kring den ersättning som politikern Sture Pettersson fått på närmare 100 000 kronor från sommaren 2013 fram till sommaren i år så fick revisionsfirman KPMG uppdraget att granska ärendet.  P4 Skaraborg har tagit del av rapporten, men på Mariestads kommun är den inte ens diarieförd eftersom de kallar det för ett arbetsmaterial.
– Vi är ju så att säga kunden och vi har inte fått någon färdig rapport, säger Maria Vaziri, ekonomichef i Mariestads kommun.

Men det finns ju en rapport?
--
 Nej, det finns ingen färdig rapport, hävdar hon.

Den handling P4 Skaraborg tagit del av cirkulerar bland tjänstemän i kommunen som ett arbetsmaterial.  Revisionsfirman KPMG:s uppdrag var att gå igenom tveksamheter kring de politiska arvoden som socialdemokraten Sture Pettersson fått ut under ett års tid. De skulle också titta på hur kommunen hanterat ärendet.

KPMG skriver i sin slutsats att Mariestads kommun inte efterlevt regelverket och pekar på fyra steg som måste följas för att utbetalningarna av politiska arvoden ska bli korrekta, bland annat att behörig personal ska attestera. Men kritiken som riktas mot kommunen får vi ingen kommentar kring: 
– Eftersom det bara är ett arbetsmaterial så gäller ju inte den slutsatsen. Den sista rapporten kanske inte kommer skilja sig från den här, jag vet inte men jag inväntar den sista innan jag vill kommentera någonting, säger Maria Vaziri.

Sture Pettersson är socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. Han har tidigare varit i blåsväder och tvingats betala tillbaka ersättning han fått från kommunen. Under 2013 startade Pettersson eget företag men han plockade inte ut någon lön från firman.

Som underlag för sitt politiska arvode lämnade Pettersson in timpris mot kund, en summa på 380-400kr/tim enligt KPMG. Därmed hamnade Pettersson på den högsta arvodesnivån. Men att använda timpris mot kund är missvisande eftersom det kan innefatta andra omkostnader än inkomstbortfall. Även under 2014 fanns oklarheter kring det underlag Pettersson lämnat in som underlag för politisk ersättning slår KPMG fast.

Den officiella slutrapporten från KPMG kommer enligt uppgift landa i kommunhuset om några dagar. Om Pettersson blir återbetalningsskyldig återstår att se eftersom kommunen i det här fallet har godkänt de felaktiga underlagen och betalat ut pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".