Conny Bjurman, Annelie Nyman, Conny Brännberg (KD), Tommy Klang
Conny Bjurman, Annelie Nyman, Conny Brännberg, Tommy Klang har alla jobbat för att förändra Skövde kommuns inköp. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Skövde kommun spar pengar på smartare shopping

Conny Brännberg (KD) "vi är stolta"
1:36 min

Förändringarna i hur Skövde kommun köper saker sparar 10 miljoner per år, enligt kommunen. Det handlar både om billigare inköp och mindre krångel. Men 10 miljoner är bara en procent av det totala inköpsvärdet.

När Skövde kommun går ut på marknaden och ska handla allt från glödlampor till bilar har man blivit bättre på att ropa hem sakerna till bra pris, enligt kommunen. Jämfört med för två år sedan sparar kommunen 6-7 miljoner kronor varje år genom att man avtalat fram bättre priser och att man handlar från affärer med avtal. Dessutom sparar man cirka 3 miljoner kronor varje år på att allt fler köp kan ske via internet.

– Vi kan öka vårt elektroniska flöde, vilket gör att vi inte behöver lägga ner manuell administration på att ta hand om fakturor utan vi kan få en elektronisk faktura,  säger Annelie Nyman, redovisningschef i Skövde kommun.

Arbetet med att spara pengar började hösten 2012, och idag räknar kommunen med att man sparar 10 miljoner varje år. Politikerna är nöjda med att arbetet har gett resultat.

– Vi är stolta. Vi sparar pengar men det blir också en bättre arbetsmiljö för våra anställda, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i kommunstyrelsens serviceutskott.

10 miljoner är en procent av det totala beloppet ni handlar för, hur bra är det egentligen?

– Om vi jämför med att vi inte hade gjort någonting så hade nog förvaltningarna sagt att vi måste ha 10 nya miljoner. Nu får de behålla de här 10 miljonerna till sina kärnverksamheter, säger Brännberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".