Axel Fernhag provar skridskor. I bakgrunden Julia Hildorzon. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
1 av 3
Axel Fernhag provar skridskor medan Julia Hildorzon från Sisu hjälper till med storleken. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
Skidor och stavar. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
2 av 3
Ett gäng skidor väntar på att bli utlånade Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Julia Hildorzon. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio
3 av 3
Julia Hildorzon hoppas att folk ska komma och både låna och lämna in saker. Foto: Marie Schnell /Sveriges Radio

Lidköpingsbor får låna fritidsprylar gratis

1:33 min

Snart öppnar Fritidsbanken i Lidköping, där vem som helst ska kunna låna skridskor, skidor och annan sport-och fritidsutrustning gratis. 

I lokalen inne på isstadion är det fullt med skridskor, skidor, fotbollsskor, hjälmar, flytvästar och annat som Lidköpingsborna ska kunna komma in och låna när verksamheten drar igång.

– Det ska fungera som ett bibliotek där man ska kunna låna sport-och fritidsprylar, säger Julia Hildorzon, projektledare på Sisu och Västergötlands Idrottsförbund, som ligger bakom projektet. 

Tanken är att folk ska komma och låna det de behöver, men också lämna in sådant som ligger hemma och skräpar. 

– Vi kommer att ha mycket barnartiklar, så alla barn och ungdomar i kommunen ska kunna ha tillgång till spontanidrott, säger Julia Hildorzon.

Hon poängterar att alla är välkomna, inte bara de med dålig ekonomi.

– Det här är till för alla. Och det ska inte vara någon skämsstämpel över det, utan det ska vara coolt att man tänker på miljön och en hållbar framtid.

Medan vi pratar dyker det upp en kund. Det är Axel Fernhag, som har lyckats få låna ett par skridskor redan innan verksamheten ens har dragit igång. De var för små, så han byter till en storlek större.

– Ja, men det här är ju fantastiskt! Och gratis. Gratis är gott för en fattig snubbe som jag, konstaterar han nöjt medan han snör på sig skridskorna.

Lidköping är tredje platsen i landet, efter Grums och Deje, att dra igång Fritidsbanken.

Det är ännu inte helt klart när verksamheten startar, men tanken är att man ska vara igång senast vecka 50.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista