87-årig kvinna nekas serviceboende

Skövde kommun gör nu allt för att förhindra att en 87-årig kvinna får den servicelägenhet som en domstol anser att hon ska ha. Kommunen överklagar till högre instans för att försöka få beslutet ändrat.

Kvinnan är snart 88 år gammal och lider av flera olika sjukdomar och krämpor som hänger ihop med åldrandet.

Hon bor på andra våning, och måste gå flera trappor för att ta sig ut. Dessutom är hennes badrum litet och trångt, vilket gör toalettbesöken svårare. 

Hon vill inte ha mer hjälp av hemtjänsten, eftersom hon upplever att de ofta är stressade vid sina besök. Hon vill istället flytta till ett serviceboende som är bättre anpassat för hennes behov idag - men också för att få komma ut lite oftare, och bryta den isolering hon känner att hon nu lever i. 

Förvaltningsrätten menar att även om hemtjänst räcker för att ge henne den medicinska omvårdnaden, så måste hennes psykosociala behov också vägas in. Därför dömde förvaltningsrätten till 87-åringens fördel. 

Men nu överklagar alltså Skövde kommun till kammarrätten. Förvaltningsrätten var nämligen oenig, rättens ordförande ville gå på kommunens linje. Så nu blir det alltså kammarrätten som ska avgöra om 87-åringen ska få serviceboende eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".