Barn på förskola i planteringstagen.
En tjänsteman på Lidköpings kommun svarade en förälder att han visserligen har rätt till förskola men att han ska tänka på "att det blir långa dagar för ett litet barn". Och det har väckt känslor både för och emot tjänstemannens agerande. Genrebild: Ivar Huntington/Sveriges Radio.

Barn- och skolchefen: Vi har gjort fel

"Vi ska inte ha några personliga värderingar i våra beslut"
1:36 min

Reaktionerna har blivit många sedan en tjänsteman vid Lidköpings kommun svarat en pappa att han visserligen har rätt till förskola men att "det blir långa dagar för ett litet barn". 

Nu har kommunen fått in e-postmeddelanden från privatpersoner som har åsikter om fallet, och frågan har också debatterats flitigt i sociala medier.

Bakgrunden är ett mejl från en man som frågar om han har rätt till förskola för sin femåring från en tidigare relation när hans fru är föräldraledig med deras gemensamma bebis. Frun är enligt mejlet inte vårdnadshavare till femåringen.

Lidköpings kommun har då svarat att man inte kan neka familjen barnomsorg för det stora barnet "men det blir långa dagar för ett litet barn".

Den tjänsteman som skrivit svaret säger till P4 Skaraborg att hon utgick från barnkonventionen när hon formulerade sitt svar. Men barn- och skolchef i Lidköpings kommun Ulf Karlsson säger att det inte berättigar formuleringen:

– Vi ska inte ha några personliga värderingar i våra svar. Vi ska följa de lagar och föreskrifter som finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".