Uppmärksamhet kring lastbilsprotest
1 av 3
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Håkan Aspensten
2 av 3
Håkan Aspensten. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg
Sten Bergheden. Foto: Ewa Ohlsson / Sveriges Radio
3 av 3
Sten Bergheden. Foto: Ewa Ohlsson / Sveriges Radio

Upprörda chaufförer protesterar varje dag fram till jul

Håkan Aspensten: Detta är början... vi är inte lika inför lagen
11 min

Lastbilschaufförernas protest sprider sig över landet. Nu har mer än 15 000 chaufförer anslutit sig till Facebook-gruppen "Här stannar Sverige" som uppmanar sina medlemmar att varje dag fram till jul parkera bilarna vid vägkanten under en kvart.

Skövdechauffören Håkan Aspensten deltog inte i manifestationen på måndagen, för just då körde han inte. Men han är glad över uppmärksamheten manifestationen får.

- Jag tror att det här kommer röra till det lite, säger han.

Håkan Aspensten gästade P4 Direkt på måndagseftermiddagen och efterlyste åtgärder för att få jämställda förhållanden mellan chaufförerna och mer säkra vägar.

- Jag tycker att man skulle sätta in avsändaransvar. Den som sänder iväg godset borde gå i god för att det fungerar, och det skulle vara hans skyldighet att kolla så det sköts. Nu kan det vara någon som köper tjänsten av A som säljer till B som säljer till C och då har inte första gubben kontroll längre...

Protestaktionen utlöstes av att en chaufför från Makedonien som ertappats med både falskt körkort och falskt pass blev frikänd av tingsrätten i Sundsvall i förra veckan. Men det är långt ifrån den enda händelsen som upprör de svenska chaufförerna.

Håkan Aspensten berättar om en annan situation med en annan utländsk förare:

- Polisen stoppade en kille i Norrland...han hade tre förarkort eller färdskrivare som det heter. Han hade kört 28 timmar. Vill du möta honom?

Håkan Aspensten har ett förslag till hur problemet med fuskande chaufförer och åkeriägare borde bemötas:

- Öppna upp alla kontrollstationer, kalla in alla bilar, kolla lasten, körkort, tiderna, däcken, försäkringar och skatter... det tror jag är en bra början. 

Själv har han varit chaufför i omkring 30 år och behövt köra in i en kontrollstation vid fyra tillfällen...

För Sten Bergheden, moderat Skaraborgspolitiker i Riksdagens trafikutskott, är det Håkan Aspensten framför inga nyheter.

- På vägarna är det väldigt liten risk att åka dit, säger han och fortsätter:

- Vi måste ha fram fler trafikpoliser, kunnigt folk som står ute vid vägen och som kan gräva sig ner i bilar och papper. Vi behöver ha fler kontroller, för det är därute brottsligheten pågår. Det handlar om att polisen i sina resurser måste prioritera detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".