Mariestads kommunhus.
Det var upprörda känslor vid gårkvällens kommunfullmäktige i Mariestad. Foto: Sveriges radio

S-politiker ångrar måttbandsincidenten

"Borde tänkt ett steg längre"
1:40 min

Peringe Carlsson (S) menade inte att hoppa på Johan Abrahamsson (M) under budgetdebatten. Men i efterhand förstår han att det han gjorde lätt kunde misstolkas, säger han.

Det var när socialdemokraten Peringe Carlsson plötsligt tog ton och ville prata om folkhälsa i allmänhet och bukfetma i synnerhet som han gav Johan Abrahamsson ett måttband i present. Och då blossade de heta känslorna upp rejält. Kommunalrådet själv – och en del andra åhörare – tolkade nämligen det hela som ett personpåhopp.

Peringe Carlsson däremot, menar att han inte alls var så han menade.

– Nej, nej inte alls. Han uppfattade det på det viset. Jag menade att det var en väsentlig sak att ta hänsyn till när vi fattade beslut i fullmäktige.

Kan du förstå att han upplevde det som ett personligt påhopp?

– Ja, i efterhand kan jag göra det. Jag har pratat med en del andra som också tolkat det så.

Ångrar du dig?

– Det var väl lite övermage ja... hade jag tänkt lite längre så borde jag förstått att det kunde missuppfattats.

Johan Abrahamsson köper inte Carlssons förklaring – eller ursäkt. Och han passar samtidigt på att påpeka att Peringe Carlsson har några år på nacken.

– Man ska visa respekt mot äldre, men då ska man också visa respekt mot yngre, och det gjorde inte Peringe mot mig, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".