Gatumiljö i huvudstaden Bangui.
1 av 7
Gatumiljö i huvudstaden Bangui. Foto: Inga Törmänen
Bangui.
2 av 7
Sjukvårdstält i Bangui. Foto: Inga Törmänen
Inga Törmänens ID-kort.
3 av 7
Inga Törmänens ID-kort.
Gatumiljö i huvudstaden Bangui.
4 av 7
Gatumiljö i huvudstaden Bangui. Foto: Inga Törmänen
Bangui.
5 av 7
Mannen till vänster lagar en glödlampa med ett rakblad. Foto: Inga Törmänen
Gatumiljö i huvudstaden Bangui.
6 av 7
Gatumiljö i huvudstaden Bangui. Foto: Inga Törmänen
Inga Törmänen
7 av 7
Inga Törmänen i radiostudion. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio

Inga Törmänen var sjuksköterska i Afrika under tre veckor

Inga Törmänen: Det var skottlossning varje dag... det var obehagligt
8:50 min

Inga Törmänen, sjuksköterska från Skövde, har nyligen kommit hem från humanitära hjälpinsatser i Afrika. Under tre veckor hörde hon dagligen skottlossningar utanför fönstret.

I ursprungsplanen ingick att Inga Törmänens Afrika-uppdrag skulle vara fyra veckor långt, men på grund av strider på flygplatsen i Centralafrikanska Republikens huvudstad Bangui blev resan uppskjuten en vecka.

Inga Törmänen reste på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som i sin tur var engagerade i ett humanitärt samarbetsprojekt på uppdrag av FN-organet Unicef. 

Att resa till en kontinent som drabbats av ebola skrämde henne inte.

- Jag tog reda på ganska ordentligt var ebolautbrotten var och det fanns inget i Centralafrikanska Republiken. Jag tog också reda på smittvägar så man inte skapar sig massa föreställningar. Den här hysterin kan man tona ner, jag känner igen den från 80-talet när hiv kom. Jag upplever att det kommer på grund av okunskap.

Inga Törmänen arbetade som sjuksköterska för ett team med servicepersonal i Bangui. Till vardagen hörde skottlossning utanför fönstret, men hon var aldrig rädd för egen del.

- Jag var mer rädd för att komma hit till radiostudion, säger hon och skrattar.

Detta var femte gången som Inga Törmänen var på utlandsuppdrag. Tidigare har hon varit i Kongo (två gånger), Mocambique och Etiopien.

- Det är en upplevelse att träffa på andra kulturer och människor, och sedan är det en en tillfredsställelse att kunna hjälpa till på något sätt, säger Inga Törmänen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".