En traktor kör på en åker. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ljus i den mörka landsbygdstunneln

"Vi har idéer om framtiden"
1:33 min

Bönderna har i många år haft det tufft och flera har fått sluta. Men nu går det att se en vändning, enligt Länsstyrelsen. Nyckeln till framgång är man höjer värdet på varorna genom att göra mer med dem.

En av de som lyckats med det receptet är Märit Andersson som har en kycklinggård i Grästorp.

Lösningen för henne och hennes man Lennart Andersson var att bygga till, så man kunde göra glass och maräng från äggen som hönorna på gården värper. Tillsammans med dottern startade man också ett konditori som använder det gården ger som bas.

Den egna tillverkningen gör att man tjänar mer per ägg än vad man skulle göra om man sålde äggen direkt efter värpning.

Och det är så framtidens lantbrukare måste tänka, säger framtidsanalytikern Troed Troedsson

– Enkla saker blir billigare och billigare så man måste bli mer komplex i sitt synsätt.

Men trenderna förändras allt snabbare och om det idag är lönsamt att sälja egengjord glass kan det vara något helt annat imorgon.

Lantbrukaren måste hela tiden vara beredd att ändra vad de gör, menar Troed Troedsson. Och han får medhåll av Märit Andersson.

– Vi utvecklas med produkter hela tiden. Varje dag nästan. Vi har idéer om framtiden, men det är affärshemligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".