Fler elever i Skaraborg misslyckas i skolan

Allt fler skolelever från Skaraborgs skolor går ur skolan utan fullständiga betyg. Det visar en sammanställning som Västsvenska handelskammaren gjort.

Det här betyder inte bara problem för den enskilde eleven på arbetsmarknaden - också företagen får problem. Regionchefen på Västra handelskammaren Bjarne Pettersson är orolig.

– Att vi tappar så mycket på meritvärden och andele som klarar nian med godkända betyg är oroande. Det var jag inte så förberedd på.

Västsvenska handelskammaren har tittat på sju saker inom grund-, gymnasie- och högskolan som man menar har stor betydelse för industrin, till exempel genomsnittsbetyg i nian och andelen som går klart gymnasiet.

Utifrån måtten har man rankat Sveriges kommuner och Skaraborg tappar placering jämfört med för fem år sen.

Störst är tappet i Gullspång, Tibro och Grästorp - kommuner där andelen behöriga till gymnasiet minskar.

Och den här utvecklingen måste vända snabbt, menar Bjarne Pettersson.

– På lång sikt kommer vi inte kunna rekrytera rätt kompetens och då kommer företagen tappa konkurrenskraft.

Förutom att företagen kan få det svårare drabbar de sjunkande resultaten även den enskilda ungdomen som får svårt att hitta jobb och välja framtida utbildning.

Men samtidigt som Skaraborg tappar mot övriga Sverige har till exempel Skara klättrat på rankingen.

Överlag har man lyft sig i det som industrin ser som det viktigaste ämnet.

– Matte är ett av de ämnen som är allra viktigast, och det är också ett av de ämnen som ökat sen 2008. Och det är glädjande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".