Polisen
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Polisen mäktar inte med - vill dela upp Skaraborg

En arbetsgrupp inom Polisen vill skapa ett nytt lokalpolisområde i norra Skaraborg, med Mariestad som huvudort. Men chefen gör tummen ner.

Polisen genomgår den största organisationsförändringen på nästan 50 år. Vid årsskiftet går 21 självständiga polismyndigheter ihop till en enda. Syftet är att få ett enhetligt arbetssätt att komma närmare medborgarna. 

Idag är Skaraborg uppdelat i två områden - östra och västra. I östra ingår Skövde, Falköping, Hjo, Karlsborg, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Gullspång. Huvudort för området är Skövde. Arbetsgruppen som den blivande polischefen i region väst har tillsatt anser att området är för stort och föreslår därför att Skaraborg ska delas upp i tre områden - öst, väst och norr.

I norra Skaraborg skulle Götene, Mariestad, Karlsborg, Gullspång och Töreboda ingå. I västra området skulle kommunerna Skara, Lidköping, Vara, Essunga och Grästorp ingå medan övriga då skulle utgöra östra området. På det sättet skulle Polisens arbete i de minsta kommunerna bli mycket bättre, enligt arbetsgruppen. 

Men chefen för Polisens förändringskansli i region väst håller inte med. Hans-Olof Sandén anser i stället att Polisen ska hålla kvar vid den nuvarande uppdelningen av Skaraborg, bland annat eftersom personalen ser ut att reduceras i den nya organisationen och fler områden skulle innebära mer administration och fler ledningsfunktioner. 

Vilket förslag som förverkligas ska avgöras de närmaste veckorna. 

Ungefär 380 personer jobbar inom Polisen i Skaraborg. 65 av dem är civilanställda, enligt utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".