Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Testa Nicke kocks utmaningar till fredagsmyset

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 14.52
Baked CheesedoodleChicken. Foto: Emilie Lindholm / P4 Skaraborg
1 av 3
Baked CheesedoodleChicken. Foto: Emilie Lindholm / P4 Skaraborg
Basilikabakad laxfilé. Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio
2 av 3
Basilikabakad laxfilé. Foto: Emilie Lindholm / Sveriges Radio
Radiokocken Niclas Österberg, intervjuad av Camilla Milton. Foto: Emilie Lindholm / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Radiokocken Niclas Österberg. Foto: Emilie Lindholm / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Radiokocken Niclas Österberg gillar att ge maten en twist. Idag var temat ost i maten och den plockades ner i de basilikabakade laxfiléerna liksom till de smörstekta päronhalvorna och kycklinglåren panerades i krossade ostbågar.

Här kommer recepten:

Baked CheesedoodleChicken

2 port.

2 st kycklingfiléer

1,5 dl ostbågar

1,5 msk senap, gärna dijonsenap

1 tsk vitlökspuvler

Svartpeppar, malen

Dipsås

2 dl creme fraiche, vispad

1 liten klyfta pressad vitlök (eller efter smak)

Broccoli, Haricots verts, ärtor eller vad du nu tycker om.

Sätt ugnen på 200o C.

Häll ostbågarna i en skål, krossa till ett grovt pulver med en träsked. Blanda med vitlökspulver och svartpeppar.

Skär kycklingfiléerna i lite busiga bitar, lägg bitarna i en bunke och blanda med senapen och vänd i ostbågspulvret. Lägg kycklingbitarna på ett bakplåtspapper.

Baka kycklingbitarna ca 20 minuter i ugnen, ha lite koll då tiden är beroende på typ av ugn.

Servera med goda gröna grönsaker, dipsås och ett gott ris

Smörstekt Päron med Herrgårdsost

4 portioner

2 päron av fast sort

2 msk Smör

1 dl cashewnötter

2 msk flytande honung

200 g Herrgårdsost, i stavar

lite socker till stekningen av päronen

gourmetsalt till cashewnötterna

Skiva eller halvera päronen, bryn dem i smör och smaksätt med en nypa socker.

Låt päronen sjuda på svag värme tills de är färdiga.

Rosta nötterna i lite olja, smaksätt med gourmetsalt.

Lägg upp päronen med osten, värm honungen och ringla över den, strö på cashewnötter och mumsa i dig direkt.
 

Basilikabakad laxfilé

2 port

2 bitar laxfilé ca 150 gr, typ lax

1 kruka basilika

1 dl olivolja

1 klytfta vitlök

2 dl riven Prästost

Salt och peppar

Mixa olja, basilika, Prästost och vitlök. Smaksätt med salt och peppar.

Krydda laxen med salt och peppar och lägg laxen i ugnsfast form, skeda över rikligt med basilikaolja.
Tillaga i 150° ugn i ca 15 minuter. Lägg upp och ringla den överblivna basilikaoljan runt laxen. Servera t ex med en gratäng på höstens grönsaker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".