Charlotte Larsson
Charlotte Larsson har hemtjänst både morgon och kväll och hon är väldigt nöjd. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Högt betyg för Falköpings äldreomsorg

Pensionären Charlotte Larsson: Jag är glad att jag flyttade hit
3:11 min

De äldre i Falköping är nöjda med sin äldreomsorg - nöjdare än vad brukarna i både regionen och landet är i stort. Det visar en enkät som Socialstyrelsen gjort.

- Hemtjänst har jag både morgon och kväll. Jag är väldigt nöjd, de kommer alltid punktligt och är alltid trevliga. De är underbara, säger Charlotte Larsson.

Och Charlotte är inte ensam om att hylla personalen i äldreomsorgen. I en riksomfattande enkät som Socialstyrelsen gjort, och som drygt 600 Falköpingsbor som antingen har hemtjänst eller bor på äldreboende har svarat på, är resultatet tydligt: brukarna är nöjda med hur det fungerar.

Framför allt handlar det om att man får ett bra bemötande av personalen och känner ett förtroende för dem.  Men det är siffror som ser bra ut i hela landet. 

I jämförelse med Västra Götaland och riket i stort sticker däremot Falköping ut på några punkter. En av dom är att brukarna av hemtjänsten här i större utsträckning upplever att personalen har tillräckligt med tid för att utföra arbetet hos dom. Ulf Johansson, chef för hemtjänsten i Falköping, tror det beror på att man faktiskt förändrat hur man arbetar.

- Vi får nu betalt för utförd tid istället för beställd tid. Vi har pratat mycket om det med personalen – vikten av att stanna hela tiden. Men jag måste tillägga att vi måste stanna längre tid ändå, säger han.

Överlag ligger Falköping alltså bättre till än landet och regionen i stort. Hela 96 procent av de som har hemtjänst och har svarat på enkäten här är nöjda med helheten, att jämföra med 88 procent i Västra Götaland, till exempel.

När det gäller de som bor på äldreboenden är svarsfrekvensen låg -  bara hälften har svarat och statistiken är därför inte helt tillförlitlig, men den visar i alla fall att 90 procent är nöjda, jämfört med 83 procent i både regionen och landet.

Marie Gustafson är chef för äldreboendena i kommunen och hon menar att man trots fina resultat, flera år i rad, inte får känna sig nöjd.

- Det är ju det som är den stora utmaningen. Vi måste titta på vad det är vi gör som vi får bra siffror. Man får aldrig luta sig tillbaka på ett resultat, det är ju bara 50 procent som svarat så då måste vi också tänka "de som inte svarat, hur har dem det?", säger hon.

Charlotte Larsson är i grunden stockholmare, hade hemtjänst där men flyttade hit för fyra år sen. Och det är hon glad för. 

- Här har de tid för mig, det hade de inte i Stockholm. Jag är glad och tacksam över att jag flyttade hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".