Noa Stenman och Elin Karlsson på Centralskolan
1 av 2
Eleverna Noa Stenman och Elin Karlsson vill ha duschbås. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
Duschrum på Centralskolan
2 av 2
Duschrum på Centralskolan som man vill bygga om. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Elever är otrygga i duschen - vill bygga privata duschrum

Elev: När kroppen börjar växa brukar det vara lite pinsamt
1:27 min

Eleverna på Centralskolan i Töreboda känner sig otrygga när de duschar efter idrotten. Och därför ska man nu bygga privata duschbås. Till elevernas glädje.

– Det är bra om man har bås för då har man eget utrymme för att duscha och slipper tänka på andra, säger Elin Karlsson i klass 9. Hon får medhåll av klasskompisen Noa Stenman:
– Jag tycker det är riktigt bra. När kroppen börjar växa så brukar det vara lite pinsamt att visa sig, så då kan man få en avskärmning så det blir lite privat.

Att byta om innan och efter idrotten får eleverna på Centralskolan att känna sig obekväma och otrygga, enligt en enkät som skolan gjort. För en del elever är problemet så stort att de byter om ensamma i källaren. Och allra mest utsatta är eleverna i duschen, som är ett enda stort rum.

För att öka elevernas trygghet vill skolan bygga duschbås, där eleverna duschar en och en. Och förhoppningsvis ska det även leda till bättre betyg.

– Man behöver inte skippa lektioner och få problem med sitt idrottsbetyg, säger Fredrik Lindström, rektor på Centralskolan.

Är inte detta bara ett enkelt sätt att försöka bygga bort ett problem istället för att jobba med attityder?

– Nej, vi jobbar med det hela tiden ur olika synvinklar. Det handlar om att hjälpa den enskilda eleven som upplever en otrygghet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".