Charlotte Nordström i Skara.
Charlotte Nordström (M) kan få nästan 35 000 i politikerpension. Foto: Henrik Dammberg /P4 Skaraborg Sveriges Radio

Sex ex-politiker kan få pension från skattepengarna

Ulf Eriksson (C): Jag är intresserad av att få jobb
1:27 min

Sex kommunpolitiker är aktuella för politikerpension, visar P4 Skaraborgs enkät. Mest pengar - nästan 35 000 i månaden - kan Skaras förra kommunalråd, Charlotte Nordström (M) få. På torget i Skara är man oense om rimligheten i det.

– Det är lite orättvist. Hade det varit jag hade jag fått söka nya jobb tills jag blir pensionär, säger Maud Gustavsson.
– Jag tycker det är mycket, men hon har slitit för de pengarna, förmodligen. Hon måste ju ha en inkomst och så ligger lönerna vad jag kommer ihåg, säger Kerstin Hellgren.

Politiker som slutar efter minst tre mandatperioder och som är över 50 år har rätt till så kallad politikerpension ända fram till 65 års ålder - utan krav på att söka jobb.

I Skaraborg är sex personer aktuella efter höstens val och det kan röra sig om allt från några tusen till 10 000-tals kronor varje månad. Skaras förra kommunalråd Charlotte Nordström (M) kan få mest pengar, nästan 35 000. Men hon har inte ansökt om pension.

Det har däremot hennes förra kollega från Falköping, centerpartisten Ulf Eriksson gjort. Från 1 november får han 33 500 kr i månaden. Pensionen minskas om han får andra inkomster och inom några månader tror Ulf Eriksson att han jobbar heltid.

– Jag är intresserad av att få jobb. För min del kan det bli tal om att det blir något eller några uppdrag och det är också en ersättning som man får räkna av. Jag har definitivt inte lagt av för att inte jobba.

De kan få politikerpension

Charlotte Nordström (M)
Ulf Eriksson (C)
Mikael Brisman (M)
Bengt Viktorsson (M)
Stefan Westergren (S)
Mariestad säger att en är aktuell, men har inte kunnat nås för ett namn

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".