Stellan Ahlström och Maher Abbas
Stellan Ahlström, enhetschef på barnmedicin och Maher Abbas som precis fått jobb på SkaS. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Utländska läkare - räddningen för Skaraborgs sjukhus

"Jag är glad över mitt beslut att flytta hit"
2:40 min

På lungmedicin sökte man en läkare inom Sveriges gränser tre gånger utan att få en enda sökande. Men nu har tjänsten äntligen tillsatts - av Akos Somoskovi  från Ungern.

- Jag är glad över mitt beslut att flytta hit. Jag har en bra arbetsmiljö och  hjälpsamma kollegor, säger Akos Somoskovi.  

Han kommer från Ungern, men har de senaste åren jobbat för världshälsoorganisationen WHO i Schweiz.

- Det var utmattande och därför flyttade jag hit.  Visst, det är också ett stressigt jobb, men med ett större lugn runt omkring, säger han.

Akos Somoskovi är en av flera läkare med utländsk examen som fått jobb på Skaraborgs sjukhus de senaste åren. Sjukhuset jobbar nämligen aktivt med att synas runt om i Europa och rekrytera från alla möjliga länder.

Den klinik som lyckats allra bäst är barn-och ungdomsmedicin. Där har 19 av 40 läkare examen från ett annat land.

- Det har varit en sak för att vi ska kunna garantera den medicinska säkerheten. Det tar 12 år från det att du är färdig läkare till det att du kan vara bakjour - en jättelångtid, och därför måste man gena här och rekrytera på andra sätt, säger Stellan Ahlström, enhetschef för läkarna.

Allt började med att en holländsk läkare spontansökte jobb på barnmedicin i Skövde. Kliniken fick ett bra intyg och samtidigt berättade läkaren att det fanns många i Holland som inte trivdes på sina jobb. Och då bestämde sig kliniken för att försöka nå dessa personer och rekrytera dem till Skövde.

- Vi har gjort oss sedda och det har givit frukt. Nu har det spridit sig till fler länder och vi får spontanansökningar från nästan hela Europa, säger Stellan Ahlström.

De jobbar också mycket med sociala medier och pratar med arbetsförmedlingar utomlands. Men det finns också en grupp som kommer till Sverige av ofrivilliga anledningar – på flykt från krig. Maher Abbas är en av dom. Han kom hit för två år sen – och efter språkundervisning, tester, praktik och annat som Socialstyrelsen kräver är han nu anställd, med svensk läkarlegitimation på just barnmedicin i Skövde.

- Jag tycker det fungerar jättebra, jag känner att hela teamet på sjukhuset är glada och nöjda också. Det är viktigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".