Berit vill ha serviceboende
Berit har en rad sjukdomar kopplade till ålderdom, men framför allt handlar det om att hon känner sig isolerad i lägenheten. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Berit kämpar för sin rätt till serviceboende

"Jag tycker alla gamla som vill ha hjälp ska få det"
1:33 min

Hon bor på andra våningen, men orkar inte gå i trappor. Hon har en rad sjukdomsbesvär och är isolerad i sin lägenhet. Men kommunen vägrar ge med sig.

- Det klart att det känns jobbigt när jag inte orkar. Jag orkar inte gå i trapporna ens, jag blir ju instängd här.

Berit fyller 88 år i december. P4 Skaraborg träffar henne och hennes döttrar i lägenheten i Skövde. Den ligger på andra våningen i ett hyreshus, och det är flera trappor upp. Trappor som Berit alltså inte längre orkar gå i.

- Jag orkar knappt gå från sängkammaren in till köket, säger hon.

I våras ansökte hon om att få flytta in i en av kommunens servicelägenheter – men fick avslag. Tillsammans med döttrarna överklagade hon till förvaltingsrätten, som gav henne rätt. Men kommunen ger sig inte och överklagar nu till nästa instans, kammarrätten. När det tas upp där är ännu oklart.

Vi har tidigare berättat om Berits fall och om varför kommunen avslår. Kommunen menar nämligen att Berit mår för bra fysiskt – och med utökad hemtjänst kan ha det bra i hemmet. Men döttrarna, Berit, och förvaltningsrätten menar att man måste se till Berits psykosociala förhållanden – som inte är bra idag.

- Här finns ingenting för mamma längre. Det räcker inte med att det kommer hit någon på morgonen och kvällen, och även om någon skulle komma någon mitt på dagen. Hon måste ha ett socialt liv också. För de som kommer de hinner ju inte stanna och prata, de är här 5-10 minuter, sedan måste de vidare, säger Berits dotter Gunilla.

Även Berit är besviken på sin kommun.

- Jag tycker alla gamla som vill ha hjälp ska få det. Jag tycker det är fult det de gör, fult…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".