Anders Strålman på Västergötlands ishockeyförbund menar att klubbarna nu måste jobba på allvar med att behålla sina ungdomar. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Anders Strålman på Västergötlands ishockeyförbund menar att klubbarna nu måste jobba på allvar med att behålla sina ungdomar. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
ISHOCKEY

Ishockeyn tappar ungdomar

"Det är jätteallvarligt"
1:38 min

Många ungdomar väljer att sluta spela hockey och bara inom Västgötahockeyn har över 300 ungdomar valt att lägga av de senaste fyra åren. Nu ska Västergötlands ishockeyförbund bromsa tappet för att undvika att ungdomslag läggs ner.

Anders Strålman på Västergötlands ishockeyförbund är oroad över att så många ungdomar väljer att lägga skridskorna på hyllan i tidig ålder.

– Det är klart att det är jätteallvarligt för vi ser från förbundets sida att det blir fler snedstreckslag och det är flera föreningar som inte får ihop lag, säger Strålman som arbetar som kanslist på Västergötlands ishockeyförbund.

Han har bland annat märkt av den dystra trenden i sin egen moderklubb Tibro IK där man tvingats gå utanför föreningens gränser för att få ihop lag.

– Vi har till exempel ett sammarbete mellan Tibro och Töreboda i juniorverksamheten. Det är ett av exemplen som vi kan ta från i år. Sen finns det föreningar runtom i vårt distrikt som inte får ihop lag i A-pojk, U 15 och U16.

Hur vanligt är det?

– Det är kanske tre, fyra föreningar av arton aktiva föreningar så det är en ganska stor procent.

Men nu ska Västergötlands ishockeyförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna försökta vända den negativa utvecklingen.

Tillsammans har de bjudit in föreningarna till en temadag den 24:e januari på Vara Folkhögskola. Dagen är tänkt att bli ett startskott i arbetet för att stoppa spelartappet bland ungdomslagen.

För något måste göras nu enligt Anders Strålman, annars riskerar de små föreningarna att tyna bort.

– Om inte alla föreningar börjar jobba mot samma mål så blir det så att det bara blir några föreningar kvar. Då kommer vi tvingas åka till Göteborg eller Örebro för att spela hockey och det vill vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".