Bengt Sjökvist sitter och tittar i papper. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio
Ordföranden för PRO i Skövde, Bengt Sjökvist, är kritisk. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio

Kommunen väljer ta strid trots att det finns lediga boenden

"Det finns lediga platser på flera håll"
1:13 min

Debatten fortsätter i Skövde om serviceboenden för äldre. I ett debattinlägg i Skaraborgs Allehanda får kommunen hård kritik.

Pensionärsorganisationen PRO upprörs över att kommunen väljer att ta juridisk strid om gamlas rätt till boende, trots att det idag finns lediga platser.

Bengt Sjökvist är ordförande för PRO i Skövde:

– Det finns gott om lediga boenden, till exempel på Bagaren, Käpplunda Gärde, med flera, säger han.

Vi har tidigare berättat om 88-åriga Berit som enligt domstol har rätt till serviceboende. Men kommunen överklagar till högre instans, och PRO är upprörda bland annat av det skälet att det faktiskt finns gott om lediga serviceboenden i kommunen.

Bengt Sjökvist menar att socialtjänstlagen är tydlig, och att kommunen borde acceptera förvaltningsrättens dom istället för att ta strid i högre instans.

Louise Samuelsson är chef för biståndsenheten vid omvårdnadsförvaltningen. Hon menar att resonemanget om lediga bostäder saknar relevans, hon tycker att juridisk prövning i högre instans är viktig:

– Det här är biståndsbedömda beslut. VI tittar inte på om det finns lediga boenden eller inte, det är den enskildes behov som ska avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".