Anni Hindocha och hennes make. Foto: TT
Anni Hindocha och hennes make. Foto: TT

Facebook-grupp kräver ny rättegång om Anni-mordet

Rättegången om mordet på Anni Hindocha kan snart vara över. Men nu sker en namninsamling med krav på att domaren i målet byts ut och att rättegången tas om från början.

Anni Hindochas make är åtalad för att ha lejt andra att utföra mordet i Sydafrika för drygt fyra år sedan.

Men rättegången har hittills rapporterats gå trögt för åklagaren. Om drygt en vecka väntas domaren meddela om rättegången ska fortsätta. Den kan då avbrytas och den åtalade försätts då på fri fot.

På Facebook drivs sedan länge en kampanj där man kräver rättvisa för Anni. Sidan har fler än 23 000 följare, och nu pågår en namninsamling med krav på att domaren byts ut. Det berättar sydafrikanska nyhetssajten News24.

Orsaken  är att domaren anses vara partisk till den åtalades fördel. Bland annat har domaren  förbjudit åklagaren att kalla vittnen som kan berätta om den åtalade makens sexuella preferenser, detaljer som åklagaren menar är viktiga eftersom det skulle kunna ge ett motiv till varför han skulle vilja låta mörda sin fru.

Domaren har inte heller ansett det nödvändigt att korsförhöra den misstänkte maken.

Den åtalade mannen är en förmögen brittisk medborgare. De som står bakom Facebookgruppen menar att rättegången inte når upp till sedvanlig nivå när det gäller rättvisa och opartiskhet. Begäran sänds nu till den sydafrikanska justitieministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".