Skövdefamiljen kämpar för sin dotters rätt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto:Ingvar Svensson/TT
Skövdefamiljen kämpar för sin dotters rätt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto:Ingvar Svensson/TT
#MittSkaraborg

Åtta år och utbränd - föräldrar rasar mot skolan i Skövde

"Hon vill vara i skolan som alla andra"
1:53 min

Patricia går i andra klass i en Skövdeskola, har lätt för att lära och trivs egentligen i skolan. Men nu är hon hemma.

Föräldrar och barnspykolog menar att skolan inte gett henne det stöd hon behöver. Så här säger mamman Maria:

– Hon är en glad flicka som gillar att leka med andra barn. Hon har lätt att lära och har höga krav, men hon behöver få det rätt förklarat sig.

Patricia har högfungerande autism. I hennes fall betyder det att hon är en smart tjej som har lätt för att lära sig. Men vissa förutsättningar måste finnas - främst att det är lugnt i skolan.

 Under höstterminen har det av olika skäl blivit stökigare och högre ljudvolym i klassrummet. Då funkar det inte för Patricia. Det märkes från första dagen i höstas, både föräldrar och barnspykolog slog larm till skolan.

Men Maria säger att ingenting hände - vare sig då eller senare i höst.

– Barnspykologen menar att man nu kan räkna henne som en vuxen utbränd, med ångest och sömnstörningar.

Enligt lagen måste skolan vidta åtgärder så snart man befarar att något är på väg att spåra ur. Men Patricias föräldrar säger att de förgäves försökt få skolan att lyssna och agera. Den yttersta rädslan  är att det här krisläget består och att deras flicka ska ta skada som inte går att reparera:

– Den största rädslan är att hon blir så sjuk att hon inte kan fungera, säger mamman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".