Skickar sms medan hen kör.  Foto: Fredrik Sandberg/TT
De nya skärpta reglerna om mobilanvändning bakom ratten har lett till få domar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få döms för mobilanvändning bakom ratten

Trafikpolis: Svårt att övervaka detta.
1:37 min

I dag är det ett år sedan lagen om att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning bakom ratten skärptes. Men bara ett tiotal personer har dömts i hela Västra Götaland. 

Det är svårt för polisen att bevisa att någon verkligen pratat i telefon så att det påverkat körningen på ett så kallat menligt sätt. Beteendet kan leda till böter på upp till 4 000 kronor, men det är ytterst få incidenter som leder till åtal och fällande dom. Det hände en kvinna i Kungälv i mitten av december förra året. Hon pratade i telefonen samtidigt som hon hastigt försökte byta fil på E6:an. Hon stoppades av en polispatrull, och händelsen ledde till böter på 1 500 kronor för brott mot trafikförordningen.

– Tanken med lagen var att väcka en tanke hos den vanlige bilisten att låta bli att använda telefonen och vara splittrad när man kör bil. Och där tycker jag att där har man kommit en bit på väg. Men det är svårt att övervaka detta. Vår insats när det gäller att övervaka detta har inte varit särskilt omfattande, det säger trafikpolisen Anders Lindberg Västra Götalandspolisen.

Han tycker inte att det behövs någon ytterligare lagskärpning när det gäller mobiltelefoner. Däremot menar han att lagstiftningen borde utformas till att gälla alla former av störningsmoment.

– För man fordon på ett okoncentrerat sätt och är uppe och vinglar på trottoaren då är det ens uppförande som man skulle bli bestraffad för i så fall, tycker jag.

I framtiden ska polisen kunna utfärda böter för otillåten mobilanvändning direkt på plats precis som man gör med övriga trafikförseelser, utan domstolsavgörande. När det blir aktuellt är dock inte beslutat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".