DAB-radio

Utredare: Släck FM-nätet redan 2022

"Efter 2022 kommer nuvarande FM-apparater inte att kunna användas."
1:55 min

I dag kommer en utredning som visar hur digitalradio kan ersätta den vanliga FM-radion redan om sju år. Frågan är om regeringen vill satsa det som krävs.

Digital marksänd radio ska starta om två år enligt den plan som regeringens branschsamordnare Nina Wormbs lägger fram för regeringen i dag. I planen ingår att FM-bandet, som i princip är fullt, släcks 2022, eller senast 2024 om inte alla villkor är uppfyllda, skriver Nina Wormbs på DN debatt.

Det var den moderata kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth som gav Nina Wormbs i uppdrag att utreda hur det ska gå till att släcka FM-sändningarna och gå över till digitalradio-sändningar med tekniken DAB+.

Det är nu regeringen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna som tar emot utredningens resultat och med tanke på att den tidigare socialdemokratiske kulturministern Leif Pagrotsky sa nej till stöd för DAB-radio redan 2005 är det tveksamt om det i dag finns en vilja att betala hundratals miljoner i stöd.

De privata reklamradiokanalerna som domineras av företagen SBS och MTG har fått tillstånd att sända digitalt för sammanlagt omkring 20 radiokanaler som kan nå hela Sverige. Men företagen bakom reklamradion har förklarat att de avvaktar med att sätta igång tills Sveriges Radio börjar utbyggnaden av DAB+.

Inför dagens utredning har Sveriges Radios vd Cilla Benkö sagt att det är politikerna som får avgöra. Hon anser att det behövs ytterligare anslag för att Sveriges Radio ska klara av att göra extra program som enbart ska gå i DAB+ och som ska locka folk att köpa DAB-radioapparater.

Nina Wormbs utredning väntas innehålla en plan på hur övergången från marksänd analog ljudradio till marksänd digital ljudradio ska gå till. Samarbete mellan Myndigheten för radio och tv, reklamradiokanalerna och Sveriges Radio kombinerat med ett statligt garanterat lån på samma sätt som när digital-TV infördes i hela landet.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och regeringen kan tidigast om ett år lägga fram ett eventuellt förslag om att införa digitala radiosändningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".