polishelikopter
Foto: Polisen
BROTTSSTYCKEN

Fokus på polisens arbete från luften

Dick Johansson: Vi är i Skaraborg så fort vi får en begäran
17 min

I eftermiddagens Brottsstycken pratade vi bland annat om polisens arbete från luften. Det finns sex polishelikoptrar i Sverige, och dessa utför omkring 3 000 uppdrag under ett år.

Polisens helikoptrar finns i Boden, Östersund, Stockholm och Göteborg. Dessutom är Malmö under uppbyggnad som utgångsplats för en helikopter.

- Vi utför i huvudsak två typer av uppdrag. Det är räddningstjänst, när någon person är försvunnen, och sedan handlar det om brottsbekämpning. Då kan vi hjälpa till från luften till exempel genom att följa någon som flyr från en brottsplats eller dokumentera en brottsplats med foto, berättar Dick Johansson som är biträdande chef för polisflyget.

Polisens helikoptrar finns tillgängliga dygnet runt, och omkring 60 personer arbetar i organisationen. Det händer så klart också att de bistår polisen i Skaraborg.

- Vi är i Skaraborg så fort vi får en begäran därifrån. Det blir ett antal gånger i månaden, säger Dick Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".