En gravsten har texten "det första liket på denna begravningsplats" förbryllar besökande på södra begravningsplatsen i Mariestad.
Gravstenen på Mariestads södra begravningsplats väcker frågor hos besökare. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Just nu: Vem är egentligen begraven här?

En gravsten med ingraveringen "Det första liket på denna nya begravningsplats" i Mariestad har fått förbipasserande att höja på ögonbrynen. Vem är det egentligen som ligger begraven där?

Enligt Malin Lundell på Svenska Kyrkan i Mariestad rör det sig om en kvinna som heter Katarina Leverén. Hon dog den 14e september 1886 och var alltså den första personen som begravdes på den södra begravningsplatsen som ligger mittemot Katrinefors bruk i Mariestad.

- Hon var gift med fångvaktaren Johannes och de hade sex barn, säger Malin Lundell. Mycket mer information än så finns inte.

Hur stort var det då att bli "det första liket" på en begravningsplats vid slutet av 1800-talet. I P4 Morgon onsdag klockan 8.20 ca hör du släktforskaren Ted Rosvall från Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".