Maud Bengtsson och Christina Brinkemo från Attention Skaraborg
Maud Bengtsson och Christina Brinkemo från Attention Skaraborg. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Flickors autism och ADHD upptäcks senare

"Upptäcker man det sent kan de blir mer deprimerade"
1:31 min

De syns inte och hörs inte på samma vis som pojkar med samma diagnoser. Därför upptäcks flickornas problematik senare, vilket ger konsekvenser för dem.

– Jag får ju många föräldrar som ringer hem till mig i och med att jag är kontaktperson. Det är ju det här att flickor inte hörs och syns lika mycket. Istället blir många flickor deprimerade, får ångest, många har också självskadebeteende, säger Christina Brinkemo.

Igår berättade vi om Patricia i Skövde, som bara är åtta år men redan utbränd. Hon har högfungerande autism och klarar inte av att gå i skolan, eftersom hon inte får det stöd hon, psykolog och föräldrar tycker att hon behöver. Istället för att gå i skolan sitter hon hemma – något som är vanligt inom autismspektrat.

Och faktum är att forskning visar att just flickor, som Patricia, får sämre hjälp och stöd än pojkar med samma diagnoser. Problematiken upptäcks och diagnosen sätts senare: vid 13 års ålder, jämfört med pojkarna som i snitt är nio. Det handlar helt enkelt om att pojkar är mer utåtagerande, medan flickor blir tysta och ibland deprimerande.

– Det finns många som kan klara sig i skolan ända fram till gymnasiet. De klarar sig bra, men mår ganska dåligt. Sedan står de där vuxna, när de gått ur gymnasiet, och då kommer allt. Då kan de falla i en djupare depression, säger Maud Bengtsson som även hon med i intresseföreningen Attention Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".