Mariestadspolitiker uppmanas betala tillbaka felaktig ersättning

Kommunalrådet: I politiken är man i förtroendebranschen, då är det bra om man följer en uppmaning
2:57 min

Idag beslutade kommunstyrelsen i Mariestad att uppmana socialdemokraten Sture Pettersson att betala tillbaka det han felaktigt fått ut i förlorad arbetsinkomst i samband med sina politiska uppdrag.

 P4 Skaraborg kunde för en dryg vecka sedan avslöja att en rapport slagit fast att Petterssons underlag för förlorad arbetsinkomst var bristfällig och i vissa fall felaktig. från sommaren i fjol fram till sommaren i år har Pettersson (S) fått ut 92 000 kronor som ersättning för sina politiska uppdrag i kommunstyrelsne och barn-. och utbildningsnämnden. Enligt rapporten från revisionsbyrån KPMG så kan en stor del av detta vara utbetalt på felaktiga grunder.

Kommunstyrelsen vill inte gå så långt att de kräver att Pettersson ska betala tillbaks pengarna utan skriver i beslutet att de "uppmanar honom att betala det som han felaktigt fått ut".
– Vi uppmanar honom att han gör detta frivilligt. I politiken är man i förtroendebranschen och vill man fortsätta i den branschen är det bra om man följer en uppmaning, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) till P4 Skaraborg.

I rapporten från KPMG får även kommunen kritik för bristande rutiner när man granskar de underlag som politikerna lämnar in och där har kommunen nu skärpt rutinerna säger Abrahamsson.

I beslutet i kommunstyrelsen som rörde Sture Pettersson så avstod en ledamot från att delta, Jan Jansson (S), övriga ledamöter ställde sig bakom beslutet. Sture Pettersson själv deltog av förklarliga skäl inte, han lämnade rummet under detta ärende men återkom sedan och fullföljde mötet.
– Jag har själv inte pratat med honom efter mötet men han kom in efter den här punkten och körde på som vanligt, säger Abrahamsson.

Kommunstyrelsen beslutade också idag att samtliga politiker som fått ut arvoden i övriga nämnder ska granskas.

Två politiker ur oppositionen ville ha ett tilläggsyrkande där kommunstyrelsen skulle be Pettersson om ursäkt men det ogillades.
– Vi tyckte inte det var rimligt. Våra tjänstemän har lidit och politiker har fått en mängd samtal kring detta så vi är hemskt glada nu att vi kan lägga detta bakom oss och titta framåt och jobba för Mariestads bästa, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson.

P4 Skaraborg söker Sture Pettersson för en kommentar men hade under måndagskvällen ännu inte lyckats.

Så här lyder beslutet: ”Kommunstyrelsen konstaterar, mot bakgrund av KPMG:s slutsatser i revisionsrapporten, att den förtroendevalde har erhållit ersättning för förlorad arbetsförtjänst som han inte är berättigad till.
Kommunstyrelsen uppmanar därför den förtroendevalde att återbetala den ersättning som han inte varit berättigad till för åren 2013 och 2014”

”Kommunstyrelsen uppmanar samtliga nämnder att genomföra en granskning av utbetalad ersättning för förlorad arbetsförtjänst till förtroendevalda för åren 2013 och 2014.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".