Jonas Partheen
Först ut är Jonas Partheen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Ny serie: Våra reportrar ger dig personliga krönikor

Jonas Partheen: Det unika kanske blir att stå utan badhus
2:15 min

Ni har säkert hört Sveriges radios utrikeskorrespondenters personliga krönikor från världens alla hörn. Nu gör våra reportrar här på P4 samma sak - med en liten skillnad: de rapporterar personligt från en plats nära dig. 

Det poppar upp badhus lite överallt. Till kommunalrådens glädje. Men varför är det så populärt?

Från och med nu "finns vi på kartan". Äntligen kan vi "positioner oss" mot dom andra kommunerna. Så brukar kommunalråden säga när dom inviger nåt nytt i sin kommun. Orden får vem som helst att tänka på en företagsledare som slås mot konkurrenter på en fri marknad.

Och liknelsen är mer sann än vad dom flesta tror. Bakom ord som "finnas på kartan" är den enkla ekvationen att ju fler invånare i kommunen är, desto mer skatt - och mer skatt leder till bättre förskolor, skolor och äldreboenden. Och i slutändan förhoppningsvis förtroendet att stanna i maktens kommunhus även efter nästa val.

Med andra ord är kommunalrådets konkurrenter dom andra partierna och marknaden är valunorna. Men konkurrensen kommer också från andra kommuner, som också gör allt dom kan för "finnas på kartan".

I den här kampen ska man vara unik. Man ska erbjuda något som ingen annan har.
Och ett av dom populäraste sätten att placera sig på kartan är ett nytt badhus.

Här i Vara finns det senaste nybygget där barnfamiljerna kan leka på helgerna och motionssimma på vardagarna.
Förhoppningen från politikerna är att det ska vara den avgörande pusselbiten för att få hit ännu några fler skattebetalare.

Men även andra kommuner - till exempel Skövde, Grästorp och Lidköping har eller funderar om inte ett nytt badhus kan vara vägen till fler invånare och mer skattepengar.

Även Essunga har funderat på en ny bassäng. Motiven var, som på så många andra ställen, att locka barnfamiljer till kommunen. Men i det här fallet var kommunalrådet skeptisk. Istället var det oppositionen som ville se något nytt och fräscht, och "positionera sig" mot andra kommuner.

Frågan ansågs så viktig och avgörande att man till och med hade en folkomröstning i våras. Resultatet blev ett NEJ - inget nytt badhus.
Förfärligt, sa förespråkarna - som menade att kommunen riskerar att stämplas som bakåtsträvare och tappa i tävlingen om att kunna erbjuda nåt unikt.

Men när var och varannan kommun i Skaraborg snart har byggt nytt badhus som här i Vara, kan tävlingens förutsättningar ändras. Det unika kanske blir att stå utan.

Så, vem vet? Kanske är det Essunga som står som slutsegrare, och kommunalrådet triumferat kan utropa "enda kommunen med gammalt badhus"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".