Nu är gravgåtan löst

6:09 min

En gravsten med ingraveringen "Det första liket på denna nya begravningsplats" i Mariestad har fått förbipasserande att höja på ögonbrynen. Nu vet vi vem gravstenen tillhör.

Enligt Malin Lundell på Svenska kyrkan i Mariestad rör det sig om en kvinna som heter Katarina Leverén. Hon dog den 14 september 1886 och var alltså den första personen som begravdes på den södra begravningsplatsen som ligger mittemot Katrinefors bruk i Mariestad.

– Hon var gift med fångvaktaren Johannes och de hade sex barn, säger Malin Lundell. Mycket mer information än så finns inte.

Frågan är om det var vanligt att det skrevs så här på gravstenar vid den här tidpunkten, att bli "det första liket". Ted Rosvall är släktforskare från Falköping:

– Det var inte vanligt men i det här fallet tycktes det nog att det var speciellt att det var första begravningen på den här platsen.

Ordet lik som står på gravstenen är ett mycket starkt ord för oss i dag, men förr var det inte det.

– Förr talade om likpredikningar när vi i dag säger griftetal, så ords valör förändras så lik var inget angripet ord på den här tiden, säger Ted Rosvall.

Begravningsstenen är i dag kulturklassad som klass ett vilket innebär att den ska bevaras för all framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista