Siv Trolin
Siv Trolin trivs i sin lägenhet, men den är för kall. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

För kallt i lägenheten - hyresvärden spårlöst borta

"Jag har köpt värmefläktar som jag kör med"
1:55 min

Det verkar bli en kylig vinter för Siv Trolin i Tidaholm, även inomhus. Hennes element är avstängda och hyresvärden går inte att få tag på.

– Jag har köpt värmefläktar som jag kör med, så jag har fått upp lite värme. Men på natten går temperaturen, säger Siv Trolin.

Att Siv Trolin fryser i sin lägenhet i Madängsholm i Tidaholm är inte obefogat. I oktober, efter att Siv klagat hos kommunen gjorde en miljöinspektör mätningar. Hon kom fram till att Siv har det flera grader för kallt.

Sedan dess har kommunen försökt få tag på den privata hyresvärden för att få honom att fixa värmen – men helt utan resultat. Han verkar ha gått upp i rök och svarar heller inte när P4 Skaraborg försöker få kontakt.

Det här är en hyresvärd som äger flera hus i Tidaholm och ett i Mariestad. Han har en del i bagaget. Kommunen har tidigare krävt att han ska höja värmen i en fastighet, och hyresgästföreningen har sen 2005 fått in 14 klagomål. 

Siv Trolin börjar få nog – men vill inte ge upp sin lägenhet.

– Alla säger att jag ska flytta, men varför ska jag flytta för? Det är han som ska ta sitt ansvar, säger hon.

Hon hoppas nu att kommunen ska ansöka om tvångsförvaltning – men om det blir så kan det kan dröja. Först måste man säkerställa att hyresvärden fått ta del av föreläggandet, men eftersom man inte får tag på honom är man nu lite i limbo.

Katarina Alin är miljöinspektör på kommunen.

– Det är svårt för oss att göra något åt akuta situationer. Det är den som sköter fastigheten som kan göra någonting, vi kan inte höja värmen hur mycket vi än vill göra det.

Men ni kan ansöka om tvångsförvaltning?

– Ja, men det tar tid.

Samtidigt sitter Siv Trolin och tycker att det hela går mycket långsamt.

– Det kanske tar hela vintern, vem vet det. Men det får man väl ta. Man får krypa in ordentligt under täcket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".