Advokat Thomas Ört på sitt arbetsrum i Lidköping. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Thomas Ört jobbar med Advokatjouren ikväll. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Thomas och Advokatjouren guidar dig rätt i juridiken

"Det känns bra att kunna hjälpa till"
4:39 min

Speed-dejting med en advokat i 15 minuter. Kan det va nåt? På biblioteket i Lidköping kan man under hösten få en kvarts kostnadsfri rådgivning av en advokat.

Thomas Ört är advokat och jobbar på advokatbyrå i Lidköping. En kväll i månaden sätter han eller en kollega av en timma för gratis rådgivning på biblioteket: Advokatjouren.

Advokatjouren har startats på initiativ av Advokatsamfundet och finns på flera håll i landet, bland annat i Lidköping. Här har intresset hittills varit gott, säger Thomas Ört.

– Jag upplever att det finns ett stort behov av att komma på den här typen av rådgivning. Det är ofta kö till de här mottagningarna.

Stunden med rådgivning får inte användas för marknadsföring av den egna advokatbyrån för att skaffa nya klienter. Syftet är att hjälpa människor med juridiska frågor och undringar och guida dem rätt, förklarar Thomas Ört.  

– Det kan röra allt ifrån bodelningar, arv och vårdnad av barn eller fel i fastigheter och varor.

Uppdraget på biblioteket i Lidköping är ett exempel på advokatarbete som utförs pro bono, som kan översättas med latinets för det allmännas bästa. Advokaterna tar inte betalt och den som söker rådgivning får lov att vara anonym.

– Det är inte alldeles ovanligt att advokater gör på det här sättet, med olika gratisuppdrag. Det känns bra att kunna hjälpa till.

Advokatjouren finns på Lidköpings stadsbibliotek 2 december kl 18-19

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".