utvisningshotad familj
1 av 2
Larissa Arutyunyan och Alexander Vorontsov lever med utvisningshot hängande över sig. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg
utvisningshotad familj
2 av 2
Prästen Anders Ehrngren har engagerat sig i familjen Arutyunyans situation. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Hotas av utvisning efter åtta år i Sverige

"De sitter i en omänsklig och absurd situation"
19 min

I mer än åtta år har familjen Arutyunyan bott i Sverige. Nu får de inte stanna kvar. Med ett utvisningsbeslut hängande över sig slåss familjen mot svenska myndigheter och för att få stanna i Mariestad. 

Enligt ett besked från Migrationsverket ska familjen Arutyunyan lämna Sverige senast den 9 december. Det är bara en vecka dit, och nu försöker familjen på alla sätt få uppmärksamhet kring ärendet för att peka på det orimliga i en utvisning.

Familjen består av paret Alexander Vorontsov och Larissa Arutyunyan samt deras fyra barn Alexander (23 år), Gregori (16), Yana (14) och Victoria (4). Victoria är född i Sverige, resten av familjen kommer från Ryssland även om Alexander Vorontsov från början är armenier, född i Azerbajdzjan. 

De kom till Sverige för åtta och ett halvt år sedan, och uppger att de blev både förföljda och misshandlade i Ryssland. Pappa Alexanders ursprung anges som orsak till förföljelsen.

- Jag kan inte återvända till Ryssland, säger han uppgivet.

Prästen Anders Ehrngren i Lugnås utanför Mariestad har engagerat sig i familjens situation. Advokaten Fredrik Almer i Skövde jobbar också med familjens ärende. Men tiden börjar rinna ut.

- Vi arbetar och betalar skatt i Sverige, äldste sonen har egen lägenhet i Stockholm och arbete, från skolan hör vi att barnen är hundraprocentigt anpassade till Sverige och yngsta barnet är fött här, säger Alexander som inte förstår hur familjen kan utvisas efter att ha varit här i så många år.

Anders Ehrngren är också oförstående till Migrationsverket beslut.

- Det enda sätt som den här familjen belastar svenska samhället är genom att Migrationsverket vägrar släppa greppet om dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".