Anders Forsberg SD
Anders Forsberg SD. Foto: Jonas Partheen / Sveriges Radio

Anders Forsberg SD: Nej till nyval

"Vi valde mellan pest eller kolera"
4:18 min

Riksdagsledamot Anders Forsberg (SD) från Skara vill inte ha ett nyval. Men han säger att regeringen och Alliansen kommer tvingas förhandla med Sverigedemokraterna inom kort. 

Det var många som reagerade med förvåning då Sverigedemokraterna igår meddelade att de kommer att lägga sin röst på Alliansens budget.

– Vi röstar egentligen inte för alliansens förslag utan vi röstar emot den sittande regeringen. Vi röstar emot ansvarslösa begrepp i politiken och det är därför vi tar det här ställningstagandet. 

Hade ni något annat alternativ? 

– Det traditionella, som jag tror att de andra partierna trodde vi skulle göra, det är att lägga sig som praxis och rösta på sin egen. Men i det här fallet är det ett sådant allvarligt och akut läge för det svenska samhället så vi ansåg att det här var det bästa vi kunde göra för våra väljare och för samhället som sådant.

Sen Sverigedemokraterna kom med sitt besked igår att fälla regeringens budget har både regeringen och Alliansen varit tydliga med att inte förhandla med er, hur lyckad har er taktik varit?

– På sikt tror jag att de kommer bli tvingade att förhandla eller prata med oss.

Hade det varit ett annat läge nu om de hade pratat med er?

– Absolut. 

Beskedet igår har skapat en regeringskris, och ni har sagt att ni kommer fälla framtida regeringar om man inte förhandlar om invandrarpolitiken, hur kan den här osäkerheten vara bra för Sverige?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att både alliansen och socialdemokraterna tar hänsyn till migrationspolitiken. 

Har inte Sverigedemokraterna också ett ansvar för att arbetet i riksdagen ska fundera?

– Jo, men först och främst är det regeringens ansvar att föra förhandlingar med de partier som gör att de får en majoritet. Idag har vi ju en extrem minoritetsregering som har givit oss ett väldigt svagt mandat i riksdagen. Det är deras ansvar att få igenom sin politik, inte våran. 

Tycker du att ett nyval är det bästa för Sverige just nu?

– Nej och jag tror faktiskt inte att det blir nyval i nuläget. Vi kommer att får se Löfven-två och Löfven-tre och så vidare. Jag är nästan säker på det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".